18 Mayıs 2015 Pazartesi

EVDE HAYVAN BESLERKEN SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRMEZSEK NELER OLUR?

MİNİK DOSTLARIMIZA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ



        Evcil hayvan beslemek insanlar için farklı farklı şeyler ifade edebilir. Örneğin; Sadık bir arkadaş, evin bekçisi, gözleri kör birinin rehberi, bir çocuğun eğlencesi veya sevdiğiniz kişiye alınan bir hediye. Sonuç olarak hayvan dostlarımız herkes için bir  mutluluk kaynağıdır

       Bir insanı evde hayvan beslemeye iten en önemli şey, içindeki hayvan sevgisidir. Evde hayvan beslemek tıpkı çocuk büyütmek gibi önemli sorumluluklar gerektirir. Hayvan almaya karar vermeden önce birçok faktörü gözden geçirmeliyiz. Öncelikli olarak düşünmemiz gereken şey, sorumluluk almaya hazır olup olmadığımızdır. Unutmamalıyız ki, evcil hayvanlar, özellikle de daha çok bakım isteyen kedi ve köpekler, küçük bir çocuk gibi zaman ve ilgi isterler. Seyahate çıktığımızda yanımızda götüremiyorsak önemli problemler oluşur, gün içinde egzersiz ve tuvalet ihtiyaçlarını gidermediğimizde agresif davranışlar sergilerler.

       Farklı hayvanların farklı ihtiyaçları vardır. Hayvan edinmeden önce onun gıda, egzersiz, barınma gibi ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamayacağımızı araştırmalıyız.

  *   Hayvanın ihtiyaçlarını sağlayacak derecede yeterli parasal kaynağa sahip olmamız gerekir. Onlara kafes, kulübe, mama, aşı ve veteriner desteği sağlamak için ayrılmış bir paramızın olması gerekiyor
  *   Evde  hayvanlarla büyüyen bir çocuk mutlu olur ancak çocukların 4 yaşına gelene kadar hayvanlarla yalnız kalmaması gerekir. Özellikle küçük bebekler için kedi veya köpek yerine akvaryum içindeki renkli balıklar daha cazip olmalıdır. Günümüzde birçok insanın hayvanlara karşı alerjisi olduğundan, bebeğin alerjisi olup olmadığından da emin olmalıyız.
  *   Küçük bir apartman dairesinde yaşıyorsak cüssesi büyük bir köpek ırkı yerine egzersize gerek duymayan süs köpeği cinsi küçük ırkları tercih etmeliyiz.
  *   Ayrıca yaşadığınız bölgenin iklim özelliklerinin besleyeceğiniz hayvana uygun olup olmadığını araştırmalıyız.  Örneğin,  kutup iklimi gibi Soğuk iklime alışık olan bir hayvanı sıcak bir iklime sahip olan Adana'da beslemek hiç de adil olmayacaktır.
  *   Eve bir hayvan almaya karar verildiğinde evdeki  çocukların da buna hazır olması gerekir. Çocuklar hayvanları oyuncak zannedip onların kuyruğunu çekebilir veya hayvanın hoşlanmayacağı hareketleri yapabilirler. Bunun sonucunda korkan veya sinirlenen hayvan tepki göstererek  savunmaya geçebilir. Bu nedenle çocukları korkutmadan ve  onları sıkmadan hayvanlara karşı nasıl davranmaları gerektiği öğretilmelidir.
  *   Evde hayvan beslerken komşuluk ilişkilerine de dikkat etmemiz, onları rahatsız etmememiz gerekir. Evde sürekli olarak havlayan bir köpek veya miyavlayan bir kedi komşumuzu rahatsız edebilir. Hayvanlar önemli bir ihtiyacı giderilmediği zaman ses çıkararak sahipleriyle iletişim kurmaya çalışırlar. Dolayısıyla beslediğimiz hayvanlarla sürekli olarak ilgilenmeli, çevreyi rahatsız etmemeleri için onların ihtiyaçlarını zamanında gidermeliyiz.
  *   En önemlisi de, anlık bir hevesle satın alınan evcil hayvanların heves geçtikten sonra sokağa atılmamaları gerekir. Bu durum, hayvanların doğal yaşama ayak uyduramamalarına, ayrıca trafik kazası veya vahşi hayvan saldırısı sonucu ölmelerine neden olabilir.
  *   Hayvanlar da çocuk gibi ilgi, alaka ve sevgi beklerler. Neticede onlar da bizim gibi birer canlıdırlar.


İLAY ARSLAN 2 - C



EVDE BESLEDİĞİMİZ HAYVANLARIN SORUMLULUKLARI
        Evde bakılan hayvanların bütün bakımları ve ihtiyaçları
 sahibi tarafından yerine getirilir.
       Bütün hayvanlar su ve besine ihtiyaç duyarlar.Yiyeceğini ve suyunu
vermezsek hayvanlar,hasta olur ve ölür.Hayvanların temizliklerine de
dikkat etmeliyiz.Temiz ortamda yaşamazlarsa hasta olurlar.
Hem bizim sağlığımız hem hayvanlarımızın sağlığı  için onları veterinere
götürüp aşılarını yaptırmalıyız.Tatillerde onlara bakacak bir arkadaşımıza
emanet etmeliyiz.Balıkların sularını zamanında değiştirmeliyiz.Eğer
Bu ihtiyaçlarını karşılamazsak,hayvanlarımız hasta olur ve ölebilirler.
      Evde hayvan beslerken düşünmeli bu ihtiyaçlarını karşılayabileceksek hayvan beslemeliyiz yoksa onlara zarar vermiş oluruz.

ÇINAR YAĞIZ YİĞİT 2 - C

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder